Bemutatkozás Aktuális Meseterápia Művészetpszichoterápia Megjelent írások és előadások Konferencia-előadások Kapcsolat  

 

A férfi és a nő egymásra találásának útja a népmesék tükrében
Kincskerső Meseterápiás Műhely

vezetik: Dr. Antalfai Márta és munkacsoportja (Dr. Kalóczkai Andrea, Torma Zita, Temesvári Petra, Lentulai Edina, Török Gabriella) Ajánlott segítő foglalkozásúaknak, és mindazoknak, akik a mesék világával és üzenetével szeretnék önismeretüket gazdagítani. Jelentkezés Temesvári Petra oktatásszervezőnél email.

A sajátélményre épülő műhely ismert meséket elemezve foglalkozik a férfi-nő kapcsolat fázis-specifikus fejlődési állomásainak szimbólumokban megjelenő tartalmaival. Mód nyílik a csoporttagok  által választott kedvenc mesében szereplő párkapcsolat elemzésére, a kapcsolatban rejlő  komplexusok archetipikus jelentéstartományának megismerésére.
Elemzésre kerülnek a tárgyalt mesékben szereplő kapcsolati minták pozitív és negatív változatai, viselkedést befolyásoló hatásuk. Áttekintjük a mesehősök által szimbolizált azon megküzdési módokat, amelyek nem csak a normatív fejlődést segítik elő, hanem útmutatást adnak az életút során fellépő nehézségek és konfliktusok feldolgozásához is.
Megközelítésünkben a női és férfi lélek fejlődési folyamata összefonódik, egymást segítő, egymással ölelkező, „hullámtermészetű”. Ezért a késő serdülő és fiatal felnőttkortól az individuáció folyamata párkapcsolatokhoz kötődő.

A népmesék közül a tündérmesékhez tartozók azok, amelyek a pártalálás nehézségeiről, az "igazi" megtalálását megelőző próbatételekről szólnak. Ha ezekre a mesékre gondolunk, a jól ismert sorok jutnak eszünkbe:"Máig is lakodalmaznak, ha meg nem haltak; Még most is boldogan élnek, ha meg nem haltak…"
A mesékben is hosszú az út, amíg a párok az illúziók világából - az üveghegyeken innen és túlról - megérkeznek az egymásra találás holtodiglan-holtomiglan állomásához.

Meseterápia
műhely